Seksualiteit en libido rondom de overgang

Seksualiteit en libido tijdens de overgang

Tijdens de verschillende fases van de overgang,  kan een vrouw ervaren dat ze minder zin in seks heeft, libidoverlies.
 
Libidoverlies is een veel gehoorde klacht in mijn vrouwenpraktijk, de ervaring laat zien dat er een aantal oorzaken kunnen zijn die het libidoverlies veroorzaken. Het is erg belangrijk om achter de juiste oorzaak te komen, pas dan kun je gericht kijken naar een oplossing.
 
Mannelijke geslachtshormonen, androgenen, zorgen voor seksuele opwinding en libido, van nature zijn deze (natuurlijk!) meer in mannen aanwezig dan in vrouwen. Dat geeft direct een verklaring waarom er zoveel verschil kan zitten in het libido van mannen en vrouwen. Er is hier al erg veel over geschreven!
 
Wanneer een vrouw te maken krijgt met de overgang verandert er erg veel in haar lichaam, soms lijkt het een hormonale rollercoaster, soms ebt alles een beetje rustig aan door. Hoe een vrouw de overgang ervaart bepaald in belangrijke mate de zin in seks.
Graag wil ik eerst de oorzaken van een verminderd libido bespreken met bijbehorende adviezen, echter geen vrouw is gelijk.
 
Mogelijke oorzakenlibidoverlies tijdens de overgang:
 
– vermoeidheid en slecht slapen
 
Deze oorzaak verdient erg veel aandacht omdat vermoeidheid een veelgehoorde klacht is. Als je zo moe bent dat je blij ben dat de dag voorbij is en je ’s avonds naar bed kunt, staan je gedachten er niet na om seks te hebben. Vaak zie je dan ook dat de vrouw eerder naar bed gaat als de man, seks speelt zich vooral af in de slaapkamer! Wanneer ook nog eens slecht slapen een medeoorzaak is door de nachtelijke opvliegers, dan lijkt er geen ruimte meer te zijn voor seks met je partner.
 
Advies: zorg voor voldoende rust en ontspanning, zorg ervoor dat de slaapkamer gebruikt wordt om te slapen of voor het hebben van seks. Behandelen van de opvliegers en nachtelijk transpireren. En slecht slapen. Neem de tijd voor elkaar, plan een avondje of middag voor jullie samen, een langer voorspel kan zorgen voor zin.
 
Zelfbeeld tijdens de overgang
 
Soms hoor ik vrouwen zeggen dat ze zichzelf niet meer aantrekkijk vinden, nachtelijke zweetaanvallen en opvliegers, verslapte huid en het ouder worden kan je zelfbeeld ernstig verstoren. Zo verdwijnt ook de zin in seks! Laat het zover niet komen.
 
Advies: ‘count your blessings’ en zie jouw kwaliteiten,  verwen jezelf met leuke dingen, neem de tijd voor jezelf om dichterbij jezelf te komen, te weten wat je nodig hebt,  jezelf te accepteren. Deel het met je partner laat weten hoe jij erover denkt, hij/zij kan heel goed jouw positieve eigenschappen benoemen en vooral ook waarderen.
 
droge / pijnlijke vagina
 
Naar schatting krijgt 10- 40% van de vrouwen tijdens de overgang last van vaginale droogheid, irritatie, jeuk, of pijn bij het vrijen. Dat komt doordat je lichaam tijdens de overgang  minder oestrogenen aanmaakt, en dat zijn nu net de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het vochtig worden van de vagina en voor de bloedtoevoer. Bij pijn bij het vrijen, vermindert je libido, maar het is juist het hebben van regelmatig seks dat ervoor zorgt dat de bloedtoevoer optimaal blijft en voldoende bevochtiging van je vagina zorgt het zorgt ook voor het juiste milieu waardoor bacteriën geen kans krijgen.
 
Advies: Het eerste advies is dus , seks op recept! Een goed glijmiddel kan ontspannen en bevochtige, het verhoogd het plezier, bij een droge vagina zijn er prima producten zoals Hyalofemme® en Premenoduo®, deze zorgen ervoor dat de balans herstelt in en rondom de vagina, deze producten zijn hormoon-vrij. Bij ernstige klachten is het verstandig om met de huisarts te kijken naar een vaginale oestrogeencreme bv. Synapause®.
 
– Totaal geen zin in seks!
 
Soms merkt een vrouw dat de zin in seks helemaal is verdwenen, ‘geen polonaise aan mijn lijf’. Wat je ook probeert het komt niet! Wat kan er dan aan de hand zijn? Als je voor de overgang hier niet veel last van hebt gehad dan kan het te maken hebben met de hormoonschommelingen en afnemende Oestrogeen, ook kan er een lage spiegel androgene hormonen w.o. Testosteron aanwezig zijn.
 
Geen zin in seks met je partner kan ook bij je partner liggen, hoe is jullie relatie, spelen er misschien belemmerende zaken een rol, durf eerlijk te kijken naar je relatie en spreek je uit naar je partner.
 
Een hormonale rollercoaster kan je ook het gevoel geven van ‘laat me vooral met rust’, er gebeuren allerlei dingen in je lijf en je wilt het liefst alleen zijn, geen verplichtingen. Dit is heel herkenbaar, maar je partner begrijpt dit alleen wanneer jij het uitlegt, zeker door de verschillen tussen man en vrouw  in de beleving van seksualiteit, moet je aan hem uitleggen wat er allemaal in je lijf gebeurt en hoe jij hier op reageert.
 
Advies: Wanneer hormonen een dusdanige rol spelen is het goed hierover met je huisarts of overgangsverpleegkundige te praten, zij kan jou helpen de oorzaken in kaart te brengen en eventueel samen met je partner zoeken naar praktische oplossingen. Zo is er een neusspray (Tefina®) en een pleister met testosteron (Intrinsa®) die het libido bij vrouwen zou bevorderen wanneer sprake is van een androgeen-deficiëntie, laat je altijd goed informeren over de mogelijke bijwerkingen.
Het natuurlijk product MACA, poeder van de Peruaanse wortel heeft ook een bewezen werking voor verminderd libido bij vrouwen tijdens de overgang. Laat je adviseren over de werking en dosering van dit product.
 
 Er zijn nog tientallen tips die naar een bevredigend seksleven kunnen lijden voor jou en je partner.
 
Naar mijn mening kan er nog meer onderzoek gedaan worden naar seksualiteit bij vrouwen tijdens en na de overgang.
Genieten van seks doet wonderen voor je humeur, er komen ‘hormoonstofjes’ vrij die je gelukkig en blij maken, ontspannen en ontstressen, tevens wordt er beweerd dat je er jonger bij blijft. Dus wat let je, bepreek je problemen met je partner, komen jullie er samen niet uit consulteer dan je eigen huisarts of maak samen een afspraak bij de overgangsverpleegkundige ( www.overgangsconsulente.com).

Wil je op de hoogte blijven van alles op het gebied van vrouwengezondheid?? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief: www.vrouwenpraktijk.nl/nieuwsbrief, elke maand tips en informatie!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Alles over eten

Irene's foodblog

inspiratievoorjou

voor al jouw inspiratie en ideeën

Fit voor het leven

Boordevol vol inspiratie voor een lekker, fit en gezond leven

Blog van Laura

Over ons leven

VROUWENPRAKTIJKEN

vrouwen overgang gezondheid beauty verzorging life

%d bloggers like this: